søndag 26. februar 2012

Diskusjonen går om snene


Intressanta diskussioner angående brottstyrka på lina för laxfiske.


Har läst lite olika inlägg angående brottstyrka på nylonlina för laxfiske. Framförallt Berkley Big Game 15lb (pounds). Om ni som diskuterar detta drillar fisken med spöt i vinkel som den NEDRE bilden visar och att eran rulle har en fungerande slirbroms så finns det inget möjlighet för en lax att dra av en frisk lina som har en brottstyrka vid knut på 15lb (0,35-0,40mm) oavsett fabrikat. Har däremot linspolen legat länge i affären och blivit utsatt för solljus eller ett rent fabrikationsfel så kan alla linor gå av betydligt lättare än vad som anges oavsett dimension eller fabrikat.

Gör ett test enligt bilden med en ögla i änden på linan från spöt och haka fast öglan i vågen. Spänn sedan upp spöt medans en kamrat läser av vågen i andra änden,ni kommer att bli förvånade över hur mycket press det krävs med utrustningen för att uppnå 6,81kg eller 15lb. OBS Många trollingspön går av före du kommer upp i denna belastning så var försiktiga...

Tag dessutom i beakting att olika leverantörer använder sig av olika sätt för att mäta brottstyrkan på linan, vissa anger knutstyrka och vissa anger brottstyrka på ren belastning av linan utan knutar.

Givetvis kan det vara bra att gardera sig mot slitage från diverse stackerklämmor m.m och använda lite grövre dimensioner men att påstå att linan måste vara tjockare än 0,40 för användas till laxfiske handlar bara om okunskap och oerfarenhet hos dessa sportfiskare som påstår det.

Detta var allt från Veckans Visdomsord i Naturrutan.

Klaaart Sluuut
Upplagd av Röda Baronen

Lånt dette fra Martins blogg

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...